Now Hiring: Are you a driven and motivated 1st Line IT Support Engineer?

Blog

Je možné získať Eye STI (STI)? Chlamýdie a ďalšie stavy

wealthblog

Je možné získať Eye STI (STI)? Chlamýdie a ďalšie stavy

Je možné získať Eye STI (STI)? Chlamýdie a ďalšie stavy

V oku sa môžu vyskytnúť sexuálne prenosné infekcie (STI) a sexuálne prenosné choroby (STD). Štúdie ukázali, že chlamýdie môžu ovplyvniť oči dieťaťa. Ophthalmia neonatorum je názov poruchy, ktorá sa prenáša z matky na plod po pôrode. Podobne ako pri konjunktivitíde môže chlamýdiová infekcia oka vyústiť do hnisavého výtoku (ružové oko).
Syfilis, kvapavka a herpes patria medzi ďalšie pohlavne prenosné choroby, ktoré, najmä u malých detí, môžu viesť k poruchám zraku. Čítajte ďalej a zistite, či sa vy a vaše dieťa nemôžete nakaziť pohlavne prenosnou infekciou (STI), ako sú chlamýdie v očiach.
Môže zdieľanie bozku viesť k STI? Toto je to, čo potrebujete vedieť

Obraz chlamýdií v očiach
Jednou z najrozšírenejších STI v USA sú chlamýdie, ktoré spôsobuje baktéria Chlamydia trachomatis. U žien infekcia často postihuje krčok maternice a u mužov močovú rúru. Zápalové ochorenie panvy (PID) a komplikácie počas tehotenstva a pôrodu môžu spôsobiť chlamýdie.

Dôvody a znaky
Najtypickejším spôsobom šírenia C. trachomatis je sexuálny kontakt, ale môže infikovať aj novorodencov po pôrode a vyvolať príznaky v očiach. Ak sa telesné tekutiny dostanú počas sexuálnej aktivity do očí, dospelí môžu pociťovať príznaky súvisiace s ich očami.
Aj keď chlamýdie nemusia spočiatku vykazovať žiadne príznaky, následne sa u vás môžu vyskytnúť:

Zápal, bolesť, pocit pálenia počas pohlavného styku alebo močenia a výtok z pošvy alebo penisu

Sexuálny prenos
Väčšina prípadov chlamýdií sa prenáša orálnym, análnym alebo vaginálnym stykom. Rektum, močová trubica, krčka maternice alebo hrdlo sú možnými vstupnými bodmi pre baktériu.

Prenos z matky na plod
Chlamýdie sa môžu preniesť z tehotnej osoby na plod počas pôrodu. Ophthalmia neonatorum je termín pre túto konkrétnu formu infekcie konjunktivitídy.

Kontakt s telesnými tekutinami
Existujú aj iné spôsoby, ako dostať chlamýdie do oka jednotlivcom ako prechod cez infikovaný pôrodný kanál. Pri pohlavnom styku sa do oka jedinca môžu dostať telesné tekutiny kontaminované C. trachomatis, čo vedie k chlamýdiovej infekcii oka.

Chlamýdiové infekcie oka u dojčiat
Druh konjunktivitídy u novorodencov spôsobený chlamýdiami sa nazýva ophthalmia neonatorum. Spojivka, priehľadná membrána, ktorá pokrýva vonkajšiu vrstvu vášho oka, sa infikuje alebo zapáli, keď máte konjunktivitídu. Infekcia sa zvyčajne prejavuje ako hnisavý výtok z očí a opuchy očí päť až štrnásť dní po pôrode.

Manipulácia
Trvanie chlamýdiových očných infekcií je približne päť dní. Antibiotiká predpíše lekár na liečbu infekcie.
Vždy je lepšie predchádzať prenosu. Aby ste zastavili prenos chlamýdií, vždy pri sexuálnych aktivitách noste latexové alebo polyuretánové kondómy. Ak sa pokúšate otehotnieť, uistite sa, že ste vy aj váš manželský partner absolvovali test na STI. Časté testovanie môže zabrániť chlamýdiám pre vás aj vaše dieťa.

Ďalšie STD v očiach
Podobne ako sa šíria chlamýdie, aj iné STI môžu postihnúť oči. Sliznice na koži okolo genitálií a krku sú zvyčajne postihnuté týmito STI. Ak sa vaše oči dostanú do kontaktu s telesnými tekutinami, infekcia sa môže rozšíriť na spojovky.

kvapavka
Neisseria gonorrhoeae môže spôsobiť ophthalmia neonatorum u dojčiat. Kvapavka je spôsobená touto baktériou. Po pôrode sa kvapavka môže rozšíriť a príznaky sa zvyčajne objavia o dva až päť dní neskôr. Podráždenie, silný výtok z oka a opuch očných viečok sú bežné príznaky.
Ak sa N. gonorrhoeae dostane do kontaktu s očami u dospelých, často počas sexuálnej aktivity, môžu sa objaviť rovnaké príznaky. Gonokoková konjunktivitída je názov pre toto ochorenie (GC). antibiotiká a liečia infekcie dospelých aj detí.

syfilis
Očný syfilis nie je častý, môže sa však stať, ak sa počas pohlavného styku prenesie baktéria Treponema pallidum. Je tiež možné, že plod dostane očný syfilis počas pôrodu. Zvyčajne prítomné príznaky zahŕňajú citlivosť na svetlo, nepohodlie v očiach a zhoršené videnie. Očný syfilis je zvyčajne liečiteľný antibiotikami.

Herpes
Hoci zvyčajne postihuje ústa a genitálie, vírus herpes simplex (HSV) môže spôsobiť zmeny zraku. Je možné, že dostanete rekurentnú keratitídu herpes simplex, čo je infekcia rohovky. Zhoršenie zraku, nepohodlie v očiach a vodnatý výtok Alfazónu sú niektoré z príznakov.
Ak sa herpes simplex nelieči, môže viesť k slepote. Očné kvapky alebo perorálny antivírusový liek vám pravdepodobne predpíše lekár. Chirurgia môže byť potrebná, ak je zjazvenie dostatočne závažné na to, aby zhoršilo zrak.
Môže sa STI vyvinúť počas menštruácie?

Stručná rekapitulácia
Chlamýdie, ktoré sú častou pohlavne prenosnou chorobou (STI), sa môžu dostať cez hrdlo, konečník, močovú trubicu alebo krčok maternice. Ak sa baktéria prenesie na plod počas pôrodu, infekcia môže ovplyvniť oči novorodenca.
Ak vy alebo vaše dieťa vykazujete príznaky chlamýdií, ako je hnisavý výtok z očí, poraďte sa s lekárom. Chlamýdiovú infekciu oka možno liečiť antibiotikami. Počas sexuálnej aktivity používajte latexové alebo polyuretánové kondómy, aby ste zabránili prenosu a obmedzili šírenie chlamýdií.